2015/11/16

BUDAPEST 3

buda8 buda15 buda14 buda11 buda12 buda13 buda10 buda9

Budapest Zoo

Selailin kuvia ja tajusin, että mullahan löytyy taannoiselta Budapestin matkalta vaikka mitä kuvia vielä. Ajattelin tehdä tämän postauksen täysin liittyen Budapestin keskustassa sijaitsevaan eläintarhaan, jossa vierailtiin loman aikana.

Mulla oli tietty ensivaikutelma eläintarhasta ja olin lueskellut muutamia blogipostauksia liittyen juuri kyseiseen tarhaan. Suurin osa niistä positiivisia. Monissa kerrottiin, kuinka eläimet vaikuttivat hyvinvoivilta ja näyttivät viihtyvän hyvin oloissaan. Osittain ihan totta.

Vierailtiin eläintarhassa noin puolenpäivän aikoihin ja saatiin kierrellä siis hyvinkin rauhassa aluetta. Lippuhinnatkaan ei päätä huimannut, olisiko ne maksanut noin 8€ per henkilö. Eläintarha oli todella suuri ja eläimiä oli valikoitu todella laajalla skaalalla. Näin mm. muurahaiskarhun ensimmäistä kertaa livenä! Ja myös tiikereitä ja gorilloja. Paikka oli miellyttävän vehreä vuodenaikaan nähden ja ihan viihtyisäkin. Paikanpäältä löytyi myös ravintoloita ja pieniä kojuja sieltä täältä.

Alkuun eläintarha vaikutti hyvinkin sympaattiseslta paikalta. Yritettiin vierailla mahdollisimman monen eläimen luona ja kiertää ihan ajan kanssa. Jonkin aikaa kuitenkin kierreltyämme yksi asia jäi vaivaamaan todella pahasti. Stressaantuneet eläimet. Monet eläimet makoilivat maassa lähes liikkumattomina ja jos ne liikkuivat niin liike oli edestakaista tallustamista joko seinän tai häkin viertä pitkin. Eräässä aitauksessa pääsi myös kävelemään wallabien ja emujen keskellä. Ihan hauska idea, kunhan lapsia tajuttaisiin komentaa eikä antaa jahdata ja huitoa niitä raukkoja miten sattuu. Huh. Eniten mua karmi juuri eläinten stressitaso ja niiden liian pienet aitaukset. Monet eläimistä ovat alunperin lämpimissä oloissa eleleviä, joten ne oli siirretty sisätiloihin. Oli kuitenkin karmivaa nähdä, miten esimerkiksi 6 täyskasvuista kirahvia oli sijoitettu meidän kaksion (50m2) kokoiseen häkkiin. Eräs lintuaitaus myös vilisi hiiriä syöden niiden ruokia ja monien eläinten juoma-tai kahluuvesi näytti todella likaiselta. Suloiset ja pulleat preeriakoirat olivat hellyyttäviä ja ne olivat selkeästi saaneet turisteilta herkkuja - niin pulleita ne olivat ja valmiina kinuamaan lisää! 

Tätä aiemmin en ole pitkään aikaan käynyt minkäänlaisessa eläintarhassa. Joskus ihan lapsena Ähtärin eläinpuistossa ja Korkeasaaressa, joten muistikuvia ei ole kovin paljoa. Tuolla eläintarhassa vieraillessa kuitenkin heräsi kysymys, että kannattaako se? Luulisi, että noita laitoksia vastutettaisiin voimakkaasti ja niiden kävijämäärät olisivat vähissä. Onko näin? En itse ole koskaan ollut voimakas kannanottaja juuri mihinkään asiaan liittyen saati vastustanut näitä paikkoja, mutta tämä paikka herätti mussa monta kysymystä. Mun sisäinen kettutyttö heräsi.

Mitä olette lukijat mieltä, onko eläintarhat kannattavia? Oonko yksin näiden ajatusten ja kokemusten kanssa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti